Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 20 september 2018

De waarheid over Bronsgeest in feiten en cijfers

Genoeg = toch ruim te weinig

Onlangs werd mijn aandacht getrokken met de kop van een advertentie in een lokaal weekblad: “Genoeg = Genoeg”.

Mijn eerste schrikreactie was: “nieuwe populisten in Noordwijk?” maar het bleek een advertentie van onze lokale rentmeesters van het CDA. U weet wel, zij die pleiten voor bollen in Bronsgeest in plaats van wonen in Bronsgeest. De geopperde gedachte dat we in Noordwijk, buiten Bronsgeest, toch nog 2.500 woningen gaan bouwen, geeft mij wel even een hemels gevoel, maar die stemming slaat alweer snel om als ik rondkijk in de harde werkelijkheid van deze mooie gemeente.

Immers, na Offem-Zuid met ca. 700 woningen hebben we het in het huidige Noordwijk wel even gehad met de grotere woningbouwlocaties waar we ook in behoorlijke aantallen sociale woningbouw kunnen realiseren, tenzij we nu snel doorpakken met Bronsgeest. Zoals we bijna dagelijks in de krant lezen is er een nationale roep om versnelling van bouwprogramma’s en staan in Noordwijk voor elke betaalbare nieuwbouwwoning minstens 3 gegadigden ongeduldig in de rij. Als je nog geen 27 jaar of ouder bent, vergeet het dan maar. En dan hebben we het nog niet eens over de spoedzoekers, die zal het CDA toch niet vergeten zijn?

De discussie over Bronsgeest heeft inmiddels wel een lelijke en kostbare baard gekregen. Vanaf 1990 is onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van CDA en VVD 230.000 m2 grond aangekocht voor een bedrag van bijna € 5 miljoen. Omdat de gemeente elk jaar rente op rente bij moest schrijven staat er inmiddels zo’n 16 miljoen euro in de boeken en met ons treuzelen komen daar elk jaar weer tonnen bij, die we later weer moeten zien terug te verdienen met (duurdere) woningen. Zo zijn we sinds 1990 al vele miljoenen “armer” geworden ten koste van de Noordwijkse inwoners die naar een huis uitkijken. Als we de plannen van CDA en VVD uitvoeren en Bronsgeest niet bebouwen moeten we die grond afwaarderen, wat Noordwijk zo maar eventjes 10 miljoen euro kan kosten.

En als we niet snel gaan bouwen in Bronsgeest zullen we ook nog een landelijke ontwikkelaar moeten afkopen die we beloofd hadden dat hij hier binnenkort 180 woningen mag bouwen. Hoppa, weer enkele miljoenen…

En, nog even over volbouwen gesproken: De plannen voor woningbouw in Bronsgeest gaan nu uit van ca. 600 woningen, waarvan 40% in de sociale, betaalbare sector. Bebouwbaar in Bronsgeest is ca. 26 hectare. Dat is dan dus 22 woningen per hectare. In Boechorst hebben we nu ca. 35 woningen per hectare en dat is ook een mooie wijk geworden. Hoezo volbouwen? We houden dus ruimte genoeg voor groen en mooie entree van Noordwijk.

Zullen we nu snel doorpakken?

Dick Gutlich,

Fractievoorzitter D66 Noordwijk.